Helgessän: Trådarna som leder till Svenskt Näringsliv

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Vilken sten man än vänder på så återkommer ett antal organisationer och verksamheter med kopplingar till  Svenskt Näringsliv. Det handlar om opinionsbildare, PR-konsulter, journalister, vd-ar och styrelseledamöter. Ann Engqvist granskar namnen i högerns lobbyvärld.

För några veckor sedan anklagade statsminister Kristersson några oroliga fredligt civilt olydiga rebellmammor från klimatrörelsen för att använda sig av totalitära staters metoder. Det var i samband med att de sjöng på hans frågestund i Malmö. Han var så kränkt att han for ut på Facebook och menade att miljöminister Romina Pourmokhtari tvingats ställa in ett möte med Fossilfritt Sverige på grund av säkerhetsskäl.  

Greenpeace JO-anmälde Regeringskansliet för det här uttalandet.

15/10 2023 diskuterades statsministerns utspel i radioprogrammet Godmorgon världen. Där fick Olov Abrahamsson, Norrländska Socialdemokraten, svara på frågan om statsministern borde ta ett möte med Extinction Rebellion:
”Det finns många delar av miljörörelsen som han kan ha kontakt med, till exempel Naturskyddsföreningen, men jag vet inte just den här militanta gruppen.”

Caroline Dahlman, kommunikationsstrateg inom Timbro och Svenskt Näringsliv påstod att ”Den här gruppen har hotat… ”

God morgon världen blev anmält till Granskningsnämnden.

Redan den 19/10 2023 blev Åsa Wettergren, professor i sociologi vid Göteborgs Universitet, inbjuden till Studio 1 för att svara på frågan Demoniserar politiker klimataktivister? Wettergren ansåg att det ska finnas utrymme för fredlig civil olydnad i en demokrati. Den som var inbjuden från andra sidanvar Carl Albinsson, EU ansvarig på tankesmedjan Timbro. 

Han var, föga förvånande, lojal med sina partikamrater och konstaterade kort och gott att klimataktivister är sabotörer. Johan Forsell (M), numera bistånds- och utrikeshandelsminister, krävde i en intervju i Sveriges television (14/4 2022) att man måste höja straffet för klimataktivister.

I Aftonbladet (23/9 2023) vädjade Dennis Wedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholm och Fredrik Kärrholm (M), riksdagsledamot, till justitieminister Gunnar Strömmer (M) att klimataktivister ska dömas för sabotage upp till 12 månaders fängelse och obligatorisk häktning. Dessa båda kallar klimataktivisterna för ”kriminella sabotörer” (…) som ”håller stockholmarna i gisslan”.

Klimatrörelsen kallas alltså sabotörer, militanta, hotfulla, en säkerhetsrisk, gisslantagare, kriminella och för att använda sig av totalitära staters metoder. Men det blir värre. Längre ner i den här reflektionen använder Timbros medlöpare även ord som extrema sektmedlemmar, terrorism, domedagsprofetior och så vidare.

Är Carolin Dahlman och Carl Albinsson ens relevanta i en diskussion om fredlig civil olydnad? Timbros medarbetare säger och har sagt samma sak om klimatrörelsen, människorättsrörelsen och fredsrörelsen sedan 1978. Det är ingen skillnad. Och det är inte heller små plattformar eller lite pengar de har till sitt förfogande när de samstämmigt driver sina marknadsliberala idéer där klimatpolitik verkar vara no no. 

Vilken sten man än vänder på så återkommer dessa organisationer: Tankesmedjan Timbro, Svenskt Näringsliv, Stiftelsen Svenskt Näringsliv, Svenska Dagbladet, Stiftelsen Svenska Dagbladet, Timbros lobbyistutbildning Stureakademin, Näringslivets mediaservice (NMS) och Näringslivets medieinstitut (NMI).  Alla verksamheterna är mer eller mindre finansierade av Svenskt Näringsliv. De högra händerna arbetar som opinionsbildare, politiker, PR-konsulter, statssekreterare, ledarskribenter, inom den privata näringen oftast som vd eller styrelseledamot. När det är dags att mörka något så byter de positioner med varandra. 

Det finns alltså all anledning för seriösa redaktioner att göra en bakgrundskoll när de överväger att kalla in Timbros anhängare till en paneldebatt. Det är rimligt att ställa sig frågan varför de säger som de gör och om de överhuvudtaget är relevanta.

Nedan är några exempel på svågerpolitik.
När den blåbruna regeringen presenterades i oktober 2022 twittrade (Xade) Timbro så här: ”I begynnelsen var Timbro. Den nya regeringen har på olika sätt varit hos oss. En liten CV-tråd:” 

Ulf Kristersson (M), var tidigare marknadschef på Timbro. Romina Pourmokhtari (L), miljöminister, gick Stureakademin 2017. Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister, är alumn från Stureakademin. Mats Persson (L), utbildningsminister, har skrivit rapporter utgivna på Timbro förlag. Johan Forssell (M), bistånds – och utrikeshandelsminister, skriver återkommande rapporter till Timbro. Paulina Brandberg (L), jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister, är krönikör på Timbros webbtidning Smedjan. Gunnar Strömmer (M), justitieminister, startade Centrum för rättvisa, en ideell organisation som initialt delfinansierades av Svenskt Näringslivs stiftelse, Stiftelsen Fritt Näringsliv. Gunnar Strömmers fru, Irene Beertema Strömmer, jobbar som stabschef på kulturdepartementet under kulturminister Parisa Liljestrand (M) tillsammans med Karin Svanborg-Sjövall som 2014 – 2020 var VD för Timbro/Stiftelsen Fritt Näringsliv, senare sakkunnig hos Ulf Kristersson (M).

Birgitta Ed, statsministerns fru, sitter bland annat i Stiftelsen Svenska Dagbladet och är styrelseledamot i Stiftelsen Fritt Näringsliv. I Stiftelsen Svenska Dagbladet sitter den nuvarande politiska chefredaktören Tove Lifvendahl  som gick direkt från posten som Svenskt Näringslivs kommunikationschef till Svenska Dagbladet. Lifvendahl är gift med Fredrik Erixon, som jobbat för Svenska Dagbladet och har varit chefsekonom för tankesmedjan Timbro. Erixon har skrivit boken ”Bortom den stora staten” (Timbro förlag 2021) tillsammans med bland andra Karin Pihl och Karin Svanborg-Sjövall.

Stureakademin skriver på sin hemsida”…sedan starten 2003 har över trehundra personer fått chansen (…) – många som i dag är ledarskribenter, politiskt sakkunniga, riksdagsledamöter eller i näringslivet”.  I reklamen står det att ”många av Sveriges tyngsta personer i svensk politik och opinionsbildning besöker Stureakademien som talare.
Och det är sant.

Fredrik Kärrholm (M), riksdagsledamot, har gått på Stureakademin.

Adam Cwejman var rektor på Stureakademien mellan 2014 och 2017, han är idag politisk ledarskribent på Göteborgs-Posten efter Alice Teodoresco Måwe. Adam Cjewman tackade nej till att publicera en replik på Kajsa Dovstads gästkrönika (GP 2/9 2023) där hon skriver att klimatrörelsen dras till domedagsprofetior. Dovstad, är programansvarig för Välfärd på Tankesmedjan Timbro.

Karin Pihl, flitig skribent på Timbro, har erhållit Sture Eskilssons stipendium.  Hon skriver för Timbro och ”Varnar för grön extremism”  (GP 17/3 2023). 

Paulina Neuding är medgrundare av högertidningen Bulletin, har varit chefredaktör på Kvartal och är kolumnist på Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Hon har gått Timbros spetsutbildning Stureakademien. 

En av Stureakademiens andra alumner är Lydia Wålsten, ledarskribent på Svenska Dagbladet och biträdande chef på Timbro sedan 2021. Wålsten menar att ”det mest kostnadseffektiva vore att istället hålla temperaturökningen vid 3,5 grader från förindustriell nivå.” (Supermiljöbloggens granskning)

Benjamin Dousa var ansvarig för Näringslivets mediaservice (NMS), ”en dold kampanjbyrå och trollfabrik som tar fram material åt Svenskt Näringsliv, lobbar mot journalister och smutskastar meningsmotståndare.” (Max V Karlsson 9/8 ETC). Stiftelsen Fritt Näringsliv finansierade Näringslivets mediaservice som beskrivs av före detta anställda som en sekt, där anställda, praktikanter och frilansare är förbjudna att prata. Anställningsavtalen innehåller en kraftig sekretessklausul. När Dousa var vd för Timbro skrev han i SvD (1/3 2021) ”Tack vare att mänskligheten blivit rikare har dödligheten från naturkatastrofer minskat med 99 procent de senaste 100 åren” vilket är en direkt lögn.

Benjamin Dousa har varit vd på Timbro och efterträddes 2023 av PM Nilsson som kom direkt från sin tjänst som Ulf Kristerssons statssekreterare (en post han fick avgå från när han dömdes för tjuvfiske av den rödlistade ålen). 

NMI ägs av Mats Olin och finansierades till stor del av Stiftelsen Fritt Näringsliv tidigare. Han har arbetat som chef för Timbro medieinstitut. NMI ”granskade” ex Lisa Röstlunds reportage om skogsindustrin i DN. Det visade sig att branschorganisationen, Skogsindustrierna, lagt 80 000 kr för att NMI skulle smutskasta Röstlunds granskning. Detta är bara ett exempel på vilka vad Olin gjort för pengar.

Och så här håller det på: Lotta Lundberg, Svenska Dagbladet (12/4 2022) : ”Ser vi fröet till en ny terrorrörelse?”

Johannes Riese, EU parlamentariker och medarbetare på Timbro (5/9 2022). ”Grön extremism är fortfarande extremism”, ”

– I Sverige är det många som går mellan politik och näringsliv. Sverige sticker ut, säger Anna Tyllström, docent och organisationsforskare vid Institutet för framtidsstudier, i DN:s poddserie Välfärdsmiljardärerna

– Det är ungefär 2 000 personer i påverkansbranschen i Sverige som jobbar med att påverka politiska beslut utan att ha ett politiskt mandat. Antalet personer som är anställda inom den politiska apparaten idag och som kommer att gå till PR-branchen eller tvärtom efter valet skulle jag uppskatta till mellan 300 och 400 personer, säger Anna Tyllström till Sveriges Radio

Över hundra klimataktivister har redan anhållits, åtalats och dömts till böter eller fängelse i Sverige sedan 2019. Många väntar på rättegång. Rättegångarna har kritiserats av bland annat Amnesty, Jordens vänner, Greenpeace och Civil Rights Defenders.

Klimatrörelsen och dess aktivister, forskare och engagerade har inte en chans att göra sig hörda. De flesta aktivisterna betalar sina böter och förlorade arbetsinkomster själva. Det är därför som fredlig civil olydnad är den enda vägen i ett samhälle där korruption av det här slaget är laglig.

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Ann Engqvist
Ann Engqvist
Ann Engqvist är journalist, klimataktivist och illustratör

FSC-certifiering rena bluffen

Klimatcertifieringen av virke som FSC står för är ofta en ren bluff. Det upptäckte Ann Engqvist när hon ville ha en certifierad likkista till sin avlidne far.

10 procent av svenskarna saknar lokala nyheter

Ann Engqvist läser en omskakande rapport. 10 procent av svenskarna saknar lokala nyheter.

Kläm dig inte i svängdörrarna, Danieli!

Adam Danieli på Timbro blåser med sina rapporter liv i gamla konspirationsteorier som liknar slagorden som Trumps soldater skrek när de invaderade Kapitolium, skriver Ann Engqvist.