Trollgate – vad medierna missat

Det finns många olika aspekter på avslöjandet av SD:s trollfabriker och i vissa fall har etablerade medier visat prov på okunskap, bland annat när det gäller bortförklaringarna att det handlar om humor. Det skriver Mathias Cederholm i en sammanfattning av ”trollgate”.

Avslöjandet av SD:s trollfabrik blev en jättenyhet och orsakade debatt, och det är viktigt i sig. Alla i landet känner nu till problemet, det har till och med blivit en internationell nyhet som verkar ändra bilden av Sverige, och inte till det bättre.

Det har även behövts en del pikanta uppföljningar. Inte minst Jimmie Åkessons ”Tal till nationen” och besök i Aktuellt, med idéer som den om en ”gigantisk påverkansoperation” där alla som kritiserar SD är ”klägg”, har tvingat fram reflektioner om vad SD egentligen är för ett slags djur. Med talet fick vårt land en smakbit av ”den stora lögnen”, och naturligtvis möter man tusen och åter tusen konton på sociala medier som upprepar den. Som Björn Wiman skrev:
”Jimmie Åkesson ljuger. Alla vet att han ljuger. Han vet att alla vet att han ljuger, men han ljuger ändå.”

Låst artikel

Denna artikel är åtkomlig endast för betalande prenumeranter.
Registrera en prenumeration för att läsa den!
Har du redan en prenumeration?

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Generaldirektör med sargat förtroende

Socialdemokraterna har förklarat att de nu saknar förtroende för Magnus Hjort, generaldirektören för MPF. Men redan i vintras väcktes frågor om Hjorts medverkan i Epoch Times.

Myten om det farliga Malmö

UGGLAN I MOSSEN. Är Malmö en av de farligaste städerna i världen? Och visste ni att Lund var världens mest kriminella stad 2017?

SD:s högerextrema dubbelmacka

Dagarna före EU-valet talar Jimmie Åkesson om att det pågår ett “folkutbyte” i Sverige. Ett begrepp han tidigare själv menade är nazistiskt. “Så, enligt Åkesson 2023 är Åkesson 2024 i det närmaste nazist”, skriver Mathias Cederholm.

Fake news om våldsamma demonstranter

En stor del av Sveriges medier, från Svt till högerpopulistiska nättidningar, spred under torsdagen uppgifter om att Palestinademonstranter i Lund kastat flaskor på en ambulans. ”Över hela vårt land ser vi nu att demonstrationerna har gått över en gräns”, sa utbildningsminister Mats Persson. Men inte en enda flaska kastades.