Turkisk tidskrift diskuterar konstens roll i katastroftider

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Kulturtidningen Eurozine rapporterar att aprilupplagan av Varlık, en turkisk litterär tidskrift, tagit itu med efterdyningarna till jordbävningarna den 6 februari.

Jordbävningen orsakade omfattande förödelse och förlust av människoliv i Turkiet och Syrien. I det nya numret av Varlık diskuteras konstens roll i tider av katastrof och ifrågasätter om det ens är möjligt eller lämpligt att ägna sig åt konstnärligt skapande mitt i sådant lidande.

Bidragsgivare till tidningen utforskar också varför vissa turkar blev förvånade över statens misslyckande att agera på ett adekvat sätt under pågående katastrof.

Två bidragsgivare, Muharrem Ersin Kuşdil och Merve Çavuşoğlu, undersöker hur samhället minns traumatiska händelser, och lyfter fram vikten av handlingar och behov hos både offer och förövare för att forma kollektiva minnen. Poeten Ersun Çıplak delar med sig av sin personliga erfarenhet av jordbävningarna och deras efterdyningar, påminner om stundens kaos och osäkerhet samt ifrågasätter effektiviteten hos sociala medier när det gäller att ge tröst.

Sammantaget brottas bidragsgivarna till Varlık med förlusten, förvirringen och sorgen som orsakats av jordbävningarna och ifrågasätter konstens, minnets och samhällets roll inför en sådan katastrof.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.