Twitters nya prissättning slår mot forskningen

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

En verksamhet som blöder, ett API som kostar, borttagna inlägg på suspekta regimers begäran – Elon Musks förändringar av Twitter blir allt mer ifrågasatta.

I förra veckan tillkännagav sociala nätverket Twitter nya priser för sitt API, application programming interface. API fungerar som en slags mellanhand som hjälper två datorprogram som inte pratar samma “språk” att kommunicera. Systemet gör det möjligt att få tillgång till statistik från Twitter, exempelvis vad gäller räckvidd och innehåll, och har använts av så kallade tredjepartstjänsterna. Dessa är privata utvecklare med egna appar som använder sig av Twitters data.

Tillgången till Twitters API delas nu upp i olika nivåer med olika kostnad. En första grundläggande nivå är gratis, men för större och avancerade tillgångar för företag och universitet kostar det från 42 000 och upp till 210 000 amerikanska dollar i månaden. För nystartade företag finns en specifik API-nivå tillgänglig för 5 000 amerikanska dollar i månaden.

– Det är få som kommer betala en så stor ökning. Det är överlag svårt att ta betalt på internet, men det är i synnerhet svårt att ta betalt för något som har varit gratis, säger Björn Jeffery som är tech-analytiker på Svenska Dagbladet.

Forskare har tidigare använt en API-tjänst hos Twitter som går under namnet Decahose. Tjänsten ger ett slumpmässigt urval av tio procent av alla inlägg på plattformen och har varit värdefull i flera forskningsanalyser.

Förut har Decahose kostat några tusenlappar i månaden. Nu kan forskare tvingas betala 42 000 amerikanska dollar för att få tillgång till samma material. Flera forskare hävdar dessutom att de har mottagit krav från Twitter på att radera den data från plattformen som de använt sig av tidigare.

Twitters API har tillåtit forskare att undersöka många olika fenomen på nätet. Studier har gjorts av internetrelaterade brott och spridningen av hatbrott och desinformation. Denna forskning kan nu komma att bli begränsad.

Varför Twitter väljer att införa denna prissättning nu kan man spekulera kring.

Länge har ägare Elon Musk antytt att det finns ett behov av att få in pengar till företaget. Bara dagar innan prissättningen tillkännagavs, meddelade republikanen Ron DeSantis sin kandidatur till det amerikanska valet 2024 på Twitter. Kanske för att locka företag och forskare till att köpa tillgång till API:et för att kunna studera felaktig information och social manipulation inför det kommande valet.

Nyligen anställdes även en ny VD med annonsbakgrund, troligen för att få tillbaka pengarna som gått förlorade. Enligt en ny rapport från Fidelity, som äger andelar i Twitter, har plattformens värde sjunkit dramatiskt, med två tredjedelar, sedan Elon Musk köpte företaget.

– Innan han får ordning på pengarna så blöder företaget fortfarande, och ingen vill bedriva en verksamhet som går med förlust varje månad, berättar Björn Jeffery om Twitters nuvarande situation.

Sedan Elon Musk blev ägare för Twitter i oktober förra året har modereringen av plattformens innehåll minskat kraftigt i vad han själv kallar ett försvar för yttrandefriheten.

– Det har blivit mycket mer spam vilket är ironiskt eftersom det var en av de saker han sa att han skulle ta rätt på, säger Björn Jeffery.

Tidigare anställda och experter vittnar även om hur majoriteten i de team som tidigare modererat Twitter numera antingen avgått eller blivit uppsagda. Samtidigt, enligt den spanska tidningen El País, har Twitter godkänt de flesta begäranden från olika regimer om att ta bort icke önskvärda inlägg. Flera av förfrågningarna kommer från regeringar med ett dåligt rykte vad gäller yttrandefriheten.

– Twitter har väl historiskt sett hållit emot mer än andra medier och inte velat ta bort, så problemformuleringen är inte så annorlunda. Elon Musk går däremot emot det han tidigare sagt om minskad moderering, säger Björn Jeffery.

För bara några dagar sedan följde Twitter, tillsammans med företag som TikTok och Google, EU:s uppförandekod. Koden lanserades i juni förra året med mål att minska spridandet av desinformation och fake news. Nu har Elon Musk och Twitter valt att frångå uppgörelsen, bland annat genom begränsningen av tillgången till API:et.

EU tror inte att kontrollen på Twitter kommer att gå förlorad. Från och med 25:e augusti införs lagkrav på plattformar med över 45 miljoner aktiva användare i månaden, däribland Twitter, att bekämpa desinformation.

Thierry Breton, EU:s kommissionär för den inre marknaden, menar att detta kommer att återta kontrollen över Twitter. ”Men förpliktelserna består. Du kan fly, men du kan inte gömma dig”, skriver han på Twitter.

– I praktiken så kommer dessa nya lagförslagen att gälla och då kommer man inte riktigt att komma undan detta ändå. Det har tagit så lång tid för EU att ta fram denna lagen, jag skulle tro att de är extra noggranna för att säkerställa att alla följer detta, säger Björn Jeffery.

Framtiden för Twitter är ännu oklar. Det Twitter som enligt Elon Musk ska vara omodererat verkar trots allt begränsa sina inlägg och tar numera även betalt för sitt API.

– Intresset för Twitter är fortfarande väldigt högt. Att få en attraktiv målgrupp med politiker och kändisar att skriva hittar man inte på andra forum på samma sätt. Han måste bara se till att han inte skrämmer bort alla, berättar Björn Jeffery.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Alternativmedierna du inte visste fanns

Ofta är det högerextrema sajter som nämns när begreppet alternativa medier tas upp. Men det finns många sajter som ifrågasätter etablissemang och etablerade medier utan att vara en del av extremhögern

Synen på invandring – från arbetskraft till problem

Synen på invandrare har förändrats över tid. På 1960- och 1970-talen sågs invandrare som ett problem utifrån ett klassperspektiv. Senare sågs de istället som kulturellt avvikande. Historikern Peter Bauer har i sin avhandling undersökt vad beslutsfattare, under 1900-talets andra hälft, haft för bild av invandrare.

Färre skjutningar i Malmö – Sluta skjut kan ha gett resultat

För fem år sedan infördes Sluta skjut som ett pilotprojekt i Malmö. Sedan dess har skjutningarna minskat drastiskt. Mellan 2018 och 2022 skiljer det ungefär 45 procent i antalet skjutningar. Det visar en ny rapport från Malmö universitet.

Publicister kritiserar nya mediestödet i öppet brev

“Sänk inte mångfalden i media”. I ett öppet brev från chefredaktörer och vd:ar på elva olika tidningar kritiseras det nya mediestödssystemet. Det påstås kunna bli slutet för många mindre nationella nyhetstidningar.