Ultima Thule – från bannlysta till rumsrena

Högerextrema bandet Ultima Thule har gått från att vara bannlysta till att bli accepterade i etablerade medier. Ann Engqvist undrar vad som hänt.

Med oförglömliga texter som ”Aah aah aaah aah aah aah aaah hurra för Nordens länder” och ”Knekt och karolin, Knekt och karolin, Knekt och karolin, Knekt och karolin” har de skrivit in sig i svensk musikhistoria och tippas komma med i den nya svenska kulturkanon som Sverigedemokraterna beställt.

Med sitt tredje album För fäderneslandet (1992) sålde det högerextrema rockbandet Ultima Thule platina, mer än 100 000 exemplar i Sverige. På denna platta kunde fansen njuta av ”Stolt och stark”, ”Fäderneslandet” och ”Du gamla du fria” (cover) – hits som fortfarande är oerhört populära och spelas flitigt på SD:s landsdagar, Åkessons privata kräftskivor, fester, bröllop och partiets valvakor.

Låst artikel

Denna artikel är åtkomlig endast för betalande prenumeranter.
Registrera en prenumeration för att läsa den!
Har du redan en prenumeration?

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Ann Engqvist
Ann Engqvist
Ann Engqvist är journalist, klimataktivist och illustratör

Bidens klagan

Efter att Donald Trump blev skjuten har han fått både hjälte- och martyrsstatus i vissa kretsar. Kraven på att president Joe Biden hoppar av sin kampanj för att bli omvald ökar dock nu.

Högerinfluerarna tänker

Här får vi en inblick i högerinfluerarna Katarina Janouch, Joakim Wallersteins och Joakim Lamottes innersta tankar.

Så klär du dig i midsommar

MIDSOMMAR. Ann Engqvist kommer med några modetips inför sommarens stora högtid.

Valkompassen – ett roulettehjul

UGGLAN I MOSSEN. Många som röstade i EU-valet använde en valkompass innan de bestämde sig. Men hur mycket kan man lita på dem, undrar Ann Engqvist.