Tema
1175

Uttryckte stöd för Palestina – nedbrottad av polis

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Video: Jonas Gruvö/Konkret

En man blev vid 9.30-tiden på onsdagsmorgonen omhändertagen av polisen vid ett ingripande i centrala Malmö efter att ha uttryckt sitt stöd för palestinierna.

Enligt ett vittne, en kvinna i 40-årsåldern som vill vara anonym, gick mannen på Södergatan och ropade ”Free Palestine”, vilket också hörs på Konkrets video. Sammanlagt åtta poliser i tre polisbilar omhändertog mannen. Enligt kvinnan, som var mycket upprörd över det hon sett,  blev mannen slagen med batong, sprutad med pepparsprej i ögonen, nedtvingad på marken och fängslad till händer och fötter.

Polisens presstaleskvinna, Katarina Rusin,  säger till Konkret att brottsrubriceringen är störande av ordning och att mannen utreds för misstankar om ytterligare brott. Under eftermiddagen lade polisen till brott mot knivlagen, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Uppdatering 23 oktober
Mannen släpptes efter några timmar i arresten och blev aldrig anhållen. Enligt åklagare Liz Wennerberg hittades ingen kniv vid visitationen. Det har förekommit uppgifter om att mannen var berusad eller på annat sätt påverkad, men inget blod- eller urinprov togs, enligt Wennerberg. Övriga misstankar kvarstår, men Wennerström har ännu inte bestämt om hon ska väcka åtal.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Hanif Bali pekade ut Palestinavän som gängkriminell

Bachar Garar, en 22-årig student, blev felaktigt identifierad som en välkänd gängkriminell med kopplingar till barnsoldater. Han har nu lämnat in en polisanmälan mot den före detta riksdagsledamoten Hanif Bali.

Omfattande sextrakasserier på advokatbyråer

14 procent av advokater och biträdande jurister uppger att de utsatts för sexuella trakasserier. Bland kvinnorna är siffrorna ännu högre – 27 procent. Det visar en rapport från undersökningsföretaget Novus, som på Advokatsamfundets uppdrag genomfört en enkätundersökning bland advokater och biträdande jurister.

Nazister försökte stoppa utgivning

I sitt kommande nummer har den anarkistiska tidningen Brand temat Antifascistisk aktion (AFA). Detta har nazistiska sajten Avmaskerat försökt stoppa.