Tema
1175

Uttryckte stöd för Palestina – nedbrottad av polis

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Video: Jonas Gruvö/Konkret

En man blev vid 9.30-tiden på onsdagsmorgonen omhändertagen av polisen vid ett ingripande i centrala Malmö efter att ha uttryckt sitt stöd för palestinierna.

Enligt ett vittne, en kvinna i 40-årsåldern som vill vara anonym, gick mannen på Södergatan och ropade ”Free Palestine”, vilket också hörs på Konkrets video. Sammanlagt åtta poliser i tre polisbilar omhändertog mannen. Enligt kvinnan, som var mycket upprörd över det hon sett,  blev mannen slagen med batong, sprutad med pepparsprej i ögonen, nedtvingad på marken och fängslad till händer och fötter.

Polisens presstaleskvinna, Katarina Rusin,  säger till Konkret att brottsrubriceringen är störande av ordning och att mannen utreds för misstankar om ytterligare brott. Under eftermiddagen lade polisen till brott mot knivlagen, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Uppdatering 23 oktober
Mannen släpptes efter några timmar i arresten och blev aldrig anhållen. Enligt åklagare Liz Wennerberg hittades ingen kniv vid visitationen. Det har förekommit uppgifter om att mannen var berusad eller på annat sätt påverkad, men inget blod- eller urinprov togs, enligt Wennerberg. Övriga misstankar kvarstår, men Wennerström har ännu inte bestämt om hon ska väcka åtal.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Anklagelser om antisemitism bygger ofta på moralpanik

Det repressiva maskineri som satts in mot universitetsprotesterna i USA följer ett välbekant mönster. Det skriver forskarna Adam Haber och Matylda Figlerowicz. Artikeln har varit publicerad i en engelsk version i tidskriften Jewish Current.

Vänstercirkusen: Jakten på den försvunna solidariteten

"Efter årtionden av högerextrem samordning på nätet så har hela det politiska klimatet kantrat. I jämförelse är högersajterna idag också mångdubbelt så stora som vänstersidans."

Många fler uppehållstillstånd för studier och arbete än för asyl

KONKRET GRANSKNING. I debatten om invandring anges hela tiden siffror som ska visa att Sveriges flyktinginvandring befinner sig på så kallat ”alarmerande höga nivåer”. Detta är fel. Konkrets samarbetspartner Motargument har tittat på siffrorna som visar på att antalet asyl- och flyktinggrundade uppehållstillstånd – inklusive anknytning – är långt mindre än andra skäl, som studier och arbete.
Mer inom