Våldsvågen som inte finns

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Mediernas skeva rapportering om våldet hjälper den svenska högerregeringen att driva igenom en allt mer repressiv politik. Det skriver Anders Svensson, som också menar att det är fel att kalla fattiga områden för utsatta.

När borgerliga medier skriver om kriminalitet och kriminalpolitik så använder de ständigt ordet våldsvåg. Hur ska våldsvågen stoppas? Den pågående våldsvågen. Och så vidare. Det är ett mantra som de upprepar för att få det att verka som om Sverige har en högre våldsnivå än förut och är ett land med en hög våldsnivå. Det är en totalt felaktig bild av verkligheten.

I verkligheten finns ingen våldsvåg och Sverige har en mycket låg våldsbrottslighet som dessutom ligger på samma nivå som i de flesta europeiska länder. Mordfrekvensen, det vill säga antalet döda per 100 000 invånare ligger på samma nivå som i exempelvis Danmark, Finland, Belgien,  Storbritannien, Frankrike och Tyskland. 

Det gick förstås att prata om en våldsvåg under vintern 2022-2023 då det framförallt Stockholm sprängdes och sköts i en större utsträckning än tidigare. Sen drabbades Stockholm av en än värre våldsvåg på hösten 2023. Men inte ens då var det uppseendeväckande i ett internationellt perspektiv. I slutet av oktober upphörde dock den våldsvågen och sen dess har det varit mycket lugnare.

Medierna hjälper genom sin skeva rapportering om våldet den svenska högerregeringen att driva igenom en allt mer repressiv politik. En politik som den tidigare säpochefen och regionpolischefen Klas Friberg i en artikel i Göteborgs-Posten menar inte kan lösa de problem som ändå finns. 

Hårda tag löser inte problemen

Han är väldigt tydlig och hävdar att polisens hårda tag och den repressiva politiken inte kan minska brottsligheten och våldet. Det som behövs är att stoppa rekryteringen till gängen och vad det gäller detta kan polisen inte göra mycket. Det som behövs måste i det fallet göras av andra. Av skolan, fritidsledare, socialtjänsten, föreningar och enskilda engagerade människor. 

Samhället måste satsa mer på det som kan göra skillnad i grunden och förhindra att unga dras till brottslighet som ett alternativ. Saker som ger de unga framtidshopp och möjlighet att se en verklighet där de är en del av samhället och inte hamnar utanför.

Eftersatta områden – inte utsatta

I det sammanhanget bör vi inte heller kalla fattiga områden med problem för utsatta områden utan vi måste, precis som Klas Friberg gör, kalla dessa områden för eftersatta områden eller försummade områden. För det är detta det handlar om om. Dessa fattiga områden har försummats av makthavarna och blivit eftersatta. 

Situationen i vissa av dessa områden har inte uppstått av sig själv utan skapats av politikerna i Sverige oavsett partifärg. Det är ett skapat problem och ska beskrivas på ett sätt som gör det enklare att förstå sammanhanget. 

Ett eftersatt område är ett område där makthavare och politiker inte gjort det som de borde. Det är ett område som blivit försummat. Det har inte blivit utsatt för någonting konstigt som kommit utifrån. Utan för makthavarna och politikernas försummelse och nonchalans. Det är inte ett problem som skapats av invandring eller som beror på nån särskilt våldsam kultur hos de som bor där. Det är problem som skapats av politiken i Sverige.

Att kalla områdena för försummade eller eftersatta hjälper oss att förstå vad det är som måste åtgärdas. Hjälper oss att förstå vad som behöver göras.

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Anders Svensson
Anders Svensson
Anders Svensson är är aktivist, bloggare och skribent. Tidigare industriarbetare och IT-tekniker.

Vänstern går Tidölagets ärenden

När regeringen och deras överherrar i fascistpartiet Sverigedemokraterna, vill göra kriminalpolitiken allt hårdare och allt sämre så sprider de helt medvetet en mängd lögner och falska påståenden. De underblåser en berättelse om att brottsligheten är värre än någonsin. Och vänstern går Tidölagets ärenden genom att upprepa och befästa deras lögner och felaktigheter.

Politisk aktivitet kan klassa område som utsatt

Politisk aktivitet kan leda till att ett område anses vara ett så kallat utsatt område. Samtidigt kan polisens eget agerande bidra till områdets klassning som särskilt utsatt område. Det skriver Anders Svensson.

Brottslighet kan inte straffas bort

KRIMINALPOLITIK. Regeringens kriminalpolitik bygger på en falsk tro att brottslighet kan straffas bort efter att brottet redan skett. I stället borde den inriktas på att förebygga brott, skriver Anders Svensson.

Visitationszoner leder till rasism och förtryck

"Lagen kommer att innebära problem för personer som deltagit i eller deltar i miljöaktioner, klimataktioner, strejker, antirasistiska aktiviteter med mera. Den kan också slå mot opinionsbildare." Det skriver Anders Svensson om de så kallade visitationszonerna.