Varmaste dagen någonsin globalt

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Måndagen den 3 juli blev historisk. Med en genomsnittlig global temperatur på 17,01 grader Celsius blev det den varmaste uppmätta dagen någonsin, rapporterar The Guardian.

I måndags slogs nytt värmerekord globalt. För första gången passerade jordens genomsnittliga temperatur 17-gradersstrecket. Därmed har det tidigare rekordet från augusti 2016 slagits, då temperaturen 16,92 grader Celsius uppmättes. Detta enligt data insamlad av amerikanska National Centers for Environmental Prediction.

Det var just 2016 som den senaste stora El Niño härjade, ett väderfenomen som i år kommer tillbaka som en super-El Niño, något som ytterligare förstärker och accelererar den uppvärmning som är orsakad av koldioxidutsläpp. 

I flera områden som södra USA, delar av Kina och Nordafrika råder nu värmebölja. Men också Antarktis har registrerat för årstiden ovanligt höga temperaturer, rapporterar The Guardian.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Alexander Bards åtta partibyten

Edvin Grans har gjort en bild som pedagogiskt åskådliggör Alexander Bards många partibyten.

Sveriges tio största politiska Youtubare

Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Youtube som lyckas bäst med att nå en stor publik, sett till antalet prenumeranter.

De styr opinionen utanför X och Facebook

De unga ratar Facebook och X, före detta Twitter. Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Tiktok och Instagram som lyckas bäst med att nå en stor publik.

Visitationszoner skapar ett övervakningssamhälle

VISITATIONSZONER. Om vi inte lyckas hindra Tidöregeringens ständiga stiftande av repressiva lagar kommer vi snart att leva i ett militariserat övervakningssamhälle som lätt överskrider den Orwellianska dystopin av ett samhälle. Det skriver professor Masoud Kamali.
Mer inom