Vem är trolldrottningen Therese Verdun?

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Therese Verdun, eller Therese de Waern Wiberg som hon egentligen heter, gör med sina 37 000 följare skäl för beteckningen trolldrottning. Men vem är hon? Mathias Cederholm har svaret.

Det finns ett troll på svenska X (före detta Twitter) som kallar sig Therese Verdun. En pseudonym, vilket är det vanliga bland anonyma troll. Verdun kan närmast liknas vid en trolldrottning.

Hon har 37 000 följare och har i åratal skickat sina lojala och entusiastiska följare som arméer mot personer hon ogillar, för att förpesta deras tillvaro på plattformen.

Agendan är enkel och ganska vanligt förekommande på plattformen, en slags ytterhögerposition där allt som luktar vänster om Djingis khan (inklusive mainstream) anses föraktligt och borde utrotas. Många undrar vem ”Verdun” är. Men är hon egentligen anonym? Mer om det längre ned.

Verduns och mina X-vägar brukar inte korsas. Eller brukade inte, tills i år. Plötsligt, i våras, upptäckte jag att hon bland sina mer förtrogna hade ”frågat” sig (ni vet, det där trolliga ”jag ställer bara en fråga”), om inte jag var pappa till eleven som mördade två lärare på Latinskolan i Malmö, i mars 2022. Hon spekulerade och tramsade sig i största allmänhet, såg inte jag och förövaren ut som far och son? menade hon, och förmodligen visste hon inte att min ena son, med samma efternamn som den faktiska förövaren, hade gått på samma skola det föregående året.

Illasinnat trams

Jag och min familj känner elever och lärare på skolan, och osmakligt är egentligen ett för svagt ord för att beskriva försöket att slå troll-mynt av den djupt tragiska händelsen. Jag kunde också se i X-trådarna att det här illasinnade tramset var någon slags hämnd för att jag hade gått hårt åt den så kallade Förtalsombudsmannen, eller Christian Peterson, i en egen längre tråd på X, där Peterson för övrigt själv dök upp och gjorde bort sig fullständigt.

Kontentan av den tråden blev att Peterson inte vet någonting om hur press-/medieetik fungerar, och överhuvudtaget verkar ha svårigheter med att förstå logiska resonemang. Detta gillade Verdun och hennes gäng inte alls.

Det var inte bara osmakligt av Verdun att hålla på så där, det fanns ju även en risk att det skulle bli ett rykte, eller troll-tillhygge, med stor spridning.

Gränslösa följare

Tänk på hennes 37 000 följare, varav många är rätt… gränslösa. Varken Verdun eller någon annan hade gjort det där enkla som man ska göra innan man börjar sprida rykten och spekulationer om personer. Läst tidningar, googlat. Eller helt enkelt frågat mig. Men förmodligen brydde de sig inte heller.

Jag gjorde ett längre inlägg på X om alltihop, och om hur oansvarigt det är att bete sig så. Jag berättade om min son. Jag tog upp en del forskning om troll-psykologi. Verdun kom till tråden och trollade – fortsatte med sina ”frågor”, låtsades oförstående, ointresserad, tyckte jag överdrev och var tjatig, med mera.

Många andra ilskna troll kom in och försvarade sin drottning. När jag efterhand långt ned i tråden påpekade vem Verdun egentligen är blev det plötsligt tyst, bortsett från ett par av de riktigt otrevliga som började komma med hot. Men det stora flertalet ville inte att namnet skulle uppmärksammas.

Samma sak hände igen

Jag lät det bero. Trollkaravanen drog vidare. Men plötsligt nu i början av december så hände samma sak igen. Verdun och hennes gäng ”frågade” sig återigen om jag inte är far till den där skolmördaren. Vi är ju så lika (hm) och jag vill ju aldrig svara på frågor om detta (hmmm).

Den här gången var det en slags hämnd för att jag hade gjort ett inlägg om Thomas Di Levas X-konto och att det ser litet udda ut om man tittar närmare på vilka han följer.

En typ av inlägg jag återkommande gör för att lyfta fram hur det fungerar, det där med nätverk, ekokammare, sociala medier-flöden, grupptillhörigheter, mediekonsumtion. Som råvara brukar jag använda offentliga personers konton, eller trollkonton.

Det skulle jag tydligen inte ha gjort den här gången. Thomas Di Leva verkar, kanske ofrivilligt, vara någon slags gud och ”untouchable” i de här kretsarna. Trollen blev vansinniga och skrek i högan sky på olika håll på X, och Verdun och hennes gäng började åter tissla och tassla om mordet på Latinskolan, fast de den här gången definitivt visste hur det ligger till.

Hellre förekomma än förekommas

Det fick bli nya inlägg från mig, hellre förekomma än förekommas. Den här gången lade jag dessutom upp flera videor, liveinspelningar, med min son och det band han spelar i, Folkdivizjon. Varför inte passa på att göra litet reklam? Det är ett riktigt bra band (klezmer, balkan).

Men. Varför ska vi acceptera att en del håller på så här, utan att det diskuteras i det offentliga rummet? Räckvidden för konton som Verduns är ibland som en större dagstidning.

Jag är långt ifrån den som råkat mest illa ut, tvärtom, det här mördar-tramset hann aldrig etablera sig i vidare kretsar. Men många andra, privatpersoner, lärare, unga klimataktivister, har fått känna på troll-arméernas fulla kraft när Verdun, ibland själv, ibland som en bland flera ”härförare”, slagit nedåt genom att peka ut riktningen med en citat-tweet.

Några sådana drev, eller ”svärmar”, har jag undersökt och dokumenterat tidigare, när Twitter var mer tillgängligt för sådan dataanalys. För den ovana och oförberedda, och ofta INTE anonyma, är de en riktigt obehaglig upplevelse. Folk blir skrämda, kanske tystnar. Det är inte okej.

Dyrkas av tusentals troll

Till saken hör att Verdun dyrkas av tusentals troll och politiskt rätt extrema nätaktivister, och många vet vem hon egentligen är. Så har det varit i många år. Men hon har förärats någon slags anonymitets-immunitet. En och annan alternativblaska har skrivit om henne, och behållit hennes pseudonym. Hon har gästat poddar, som extremhögervarianten Lögnarnas tempel (de älskar Verdun) och den betydligt mer kritiska Haveristerna (de avskyr faktiskt Verdun). Men ingen berättar vem hon är.

Många pusselbitar

Men för den som vill veta så är det ganska lätt att ta reda på. Jag minns inte hur jag fann den första pusselbiten, men det finns fantastiskt många sådana om man börjar leta. Och det är Verdun själv som lagt ut de flesta av dem.

Kikar man litet närmare på hennes konto berättar hon överhuvudtaget anmärkningsvärt mycket om sig själv, för att vara en anonym trolldrottning.

Hon berättar var hon bor, om vardagslivet, om olika humörsvängningar (det söks ofta sympati från följarna). Samma dag som det senaste dravlet om mig tweetade hon om hur bekvämt det är att inte bry sig om att hon uppfattas som empatilös, känslokall, psykopat, ”det når liksom inte in”. Hon lägger ständigt ut bilder på sig och sina barn, och berättar om när och var barnen föddes, var barnen går i skolan, till och med vad de heter (alla tre namnen börjar på samma bokstav, efter olika internationella kulturpersonligheter).

Man hittar bilder på hennes bröllop 2019, som en del i hennes X/Twitter-nätverk bevistade. Hon har skrivit återkommande om sin förra arbetsgivare, Systembolaget, ”Jag jobbade inom Systembolaget i 19 år”, efter hand med något med hållbarhet i leverantörskedjor.

Arbetsgivaren nämns ibland välvilligt, ibland mindre välvilligt. Tydligen krävde denne av henne 2018 att hon skulle sluta bete sig på X, Verdun och hennes gäng blev förgrymmade och skällde i långa trådar och Verdun fick en massa nya följare. Men hette kontot Therese Verdun då?

Therese Verduns riktiga namn

Där och då, i februari 2018, i en rad tweets från olika följare, finner vi taggar med vad som verkar vara hennes riktiga namn, @theresedewaern, Therese de Waern. Från en kort period finner man även länkar i olika tweets där det står @theresedewaern men där man hamnar hos @thereseverdun när man klickar. Hur kan det bli så? Hon berättar själv senare i en tweet att hon bytte namnet på sitt konto efter en tillsägelse från arbetsgivaren, eftersom hon hade skrivit grova förolämpningar mot Anders Lindberg på Aftonbladet. Och några länkningar verkar ha hamnat i något slags digitalt Twitter-gränsland innan ändringen var helt genomförd.

Testa gärna själv att göra en sökning på @theresedewaern på X och se vad som händer. Man ser då denna digitala namnsammanblandning, och samtidigt exempel på hur Verdun/de Waern ofta efterhand raderar sina mer aggressiva tweets, men att andras svar lever kvar som kringflytande spökskepp på X/Twitter.

Med den pusselbiten går det sedan fort och @theresedewaern hittar man på andra håll, exempelvis citerad som Therese de Waern i en artikel hos Samnytt och med länk till @theresedewaern (klickar man så kommer man till nuvarande @thereseverdun på X). Och man hittar Therese Waern och Therese de Waern på en massa olika håll på internet, eller Therese de Waern Wiberg som hon numera heter. Några har försökt exponera henne på X, andra på Flashback, men det har aldrig riktigt fått vingar.

Youtubekonto

Hon har ett Youtubekonto med namnet Therese De Waern Wiberg och ännu en bild på sig själv (hon prenumererar bland annat på högerextrema Lögnarnas tempel som hon gästat, och Palaestra Media – läs för övrigt gärna Expos genomgångar om Palaestra Media och om det så kallade Nätverket).

2012 svarar hon som företrädare för Systembolaget på frågor i en artikel i UNT. Hon finns på LinkedIn, som Therese W och tidigare Systembolaget-anställd, med ännu en bild. Man kunde tidigare där dessutom finna ”Therese De Waern Email Adress”. Hon dyker för övrigt kort upp i ett gammalt Systembolaget-klipp som ganska nyligen återanvänts av Henrik Jönsson i en av hans rätt anskrämliga Youtubevideor.

Dålig förklädnad

Verdun/de Waern är ett av landets största, men kanske också sämst förklädda, anonyma troll. Hon hade en gång ett vanligt publikt konto som hon sedan försökt omvandla till ett anonymt, anledningen var alltså enligt henne själv påtryckningar från arbetsgivaren för hennes aggressiva inlägg. Och de Waern valde att hellre fortsätta med sitt gamla konto och dess redan inarbetade persona och publik (som redan visste vem hon är), än att bygga upp ett anonymt konto från grunden.

Parasocial relation

Det är mycket jag blivit smått förbluffad över när jag tittat närmare på kontot. Föraktet och det anonyma drevandet mot omvärlden. Det personliga, privata och ibland litet väl intima, i samtalen med de egna.

På en och samma plattform, med ett och samma konto. Jag tror att Verdun/de Waern egentligen vill vara två olika saker samtidigt. En drevens härförare och general under pseudonym, men samtidigt en slags influerare som vill spela på och verkar vara beroende av den så kallade parasociala relationen till följarna, och dess förrädiska närhet, intimitet, bekräftelse. Det ser förvisso ut att ha skapat en anmärkningsvärd lojalitet hos många av hennes följare, men det är också ett sårbart bygge.

Det hade nog varit bättre för henne själv ifall hon hade gjort som en hel del andra gör. Ett helt anonymt trollkonto som krigar ute i världen, och ett personligt för de nära och kära.

Eller ännu hellre. Att bete sig som folk. Gå tillbaka till sitt riktiga namn på sociala medier, och stå för sina åsikter. Och dessa kan man uttrycka på X utan att dreva och trolla. Man kan även skriva artiklar, blogga, och mycket mera. Så som många av oss andra gör.

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Myten om det farliga Malmö

UGGLAN I MOSSEN. Är Malmö en av de farligaste städerna i världen? Och visste ni att Lund var världens mest kriminella stad 2017?

SD:s högerextrema dubbelmacka

Dagarna före EU-valet talar Jimmie Åkesson om att det pågår ett “folkutbyte” i Sverige. Ett begrepp han tidigare själv menade är nazistiskt. “Så, enligt Åkesson 2023 är Åkesson 2024 i det närmaste nazist”, skriver Mathias Cederholm.

Fake news om våldsamma demonstranter

En stor del av Sveriges medier, från Svt till högerpopulistiska nättidningar, spred under torsdagen uppgifter om att Palestinademonstranter i Lund kastat flaskor på en ambulans. ”Över hela vårt land ser vi nu att demonstrationerna har gått över en gräns”, sa utbildningsminister Mats Persson. Men inte en enda flaska kastades.

Moderatpolitiker och nazister befolkar “trollfabrikens” värld

Alexander Edbom, en av de centrala personerna i SD:s trollfabrik, har av Expressen nu avslöjats att under flera år hyllat Putin och spridit Kremls propaganda. Konkrets Mathias Cederholm tittar närmare på den internetmiljö som Edbom rör sig i.