”Alternativmedia är i dag ett ord som associeras till högerextrema propagandasajter. Men det har alltid funnits andra alternativ utanför de etablerade medierna. Oberoende, självförvaltade och maktkritiska. Det är ur den myllan Konkret uppstått och är förankrad. Punk’s not dead”, skriver Konkrets chefredaktör Stefan Bergmark.
I torsdags lanserade vi Magasinet Konkret. Andra medier har, vilket förstås inte är att förvånas över, fokuserat på våra frilansande profilskribenter. Så jag tänkte lite kort berätta om några av oss i själva redaktionen och hur mina vägar korsats med dem i tidigare medieprojekt. Några rader om en ganska lång historia som sträcker sig flera årtionden bakåt. Och en alternativ berättelse om ”alternativmedia” där det begreppet är så långt från de bruna propagandasajter vi idag förknippar med ordet.
Under en stor del av mitt liv har jag varit inblandad i något medieprojekt där vi så att säga tagit saken i egna händer. DIY, Do It Yourself, som man sa när jag var ung. Redan som liten gjorde jag egna serietidningar. Trots att jag saknar talang för att teckna och hemdatorerna ännu inte var uppfunna lyckades jag knåpa ihop några blaskor för hand, ofta hopbundna med häftapparat eller frystejp. I tonåren blev det rollspels-fanzines vilka jag och Ulf, idag webbutvecklare för Konkret, kopierade upp efter kontorstid på föräldrarnas arbetsplatser.
Som ung vuxen var jag aktiv i olika kulturtidskrifter. Det mest ambitiösa projektet var nog tidskriften Kaos under min studietid i Uppsala. I den redaktionen fanns också Carolina som flera år senare blev min hustru och då ännu senare en av Konkrets litteraturkritiker.
Från början var Kaos en publikation som layoutades på ett gammalt ljusbord och med rubriker av gnuggisbokstäver men som mot slutet hade en heldatoriserad produktion. Tack vare Statens kulturråd och stödfester lyckades vi också finansiera ett riktigt tryck och 1995, passande nog året efter sin död, beskrevs den som en av landets ledande undergroundtidskrifter i det band av Nationalencyklopedin som då släpptes. Ett uppslagsverk som för övrigt vår nyhetsredaktör Jonas varit chefredaktör för, efter sina år som nyhetschef på Sydsvenska Dagbladet.
Därefter blev det ett par ideella fackliga medlemstidningar och i slutet av 90-talet och ett gäng år framåt nättidningen Yelah. Åren kring millennieskiftet var den nättidningen förmodligen landets största oberoende nyhetsmedium och där gjorde en ung och vild Behrang, nu Konkrets VD, sina första stapplande steg i mediebranschen.
2017 var jag med och startade kulturmagasinet Opulens tillsammans med bland annat Clemens som är Konkrets kultur- och bildredaktör. På 80-talet var han med och drev RIP, punkfanzinet som utvecklades till kulturtidskrift. Hans översättningar av den danske poeten Michael Strunge läste vi för övrigt under releasen av Kaos, tre decennier innan vi lärde känna varandra. Landet vi bor i är litet och Kultursverige ännu mindre.
Alternativmedier är i dag som sagt ett ord som associeras med högerextrema propagandasajter. Men det har alltid funnits andra alternativ utanför de etablerade medierna. Oberoende, självförvaltade och maktkritiska. Det är ur den myllan Konkret uppstått och är förankrad. Punk’s not dead.