De var påtända för 5000 år sedan

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Befolkningen på den spanska ön Menorca använde hallucinogena droger redan 3000 år f.v.t. (före vår tideräkning). Detta enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Vid utgrävningar i en grotta i Es Càrritx har arkeologer hittat hårstrån från människor som är begravda i grottan. Analyser visar att de konsumerat hallucinogener som atropin och skopolamin. Alkaloider som också är mycket giftiga och som finns i bland annat växterna belladonna och bolmört. Även efedrin, en uppiggande alkaloid, har hittats vid analyserna av hårstråna.

Det finns många bevis för att invånare i äldre civilisationer använt droger, som avkoppling eller i religiösa ritualer. Människor i Egypten konsumerade alkohol 3500 år f.v.t., fynd i Kina visar att invånare där använt cannabis 3000 år f.v.t., och i nuvarande Schweiz har man hittat bevis på att människor där konsumerade opium 2500 år f.v.t.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.