FN: Kvinnor och barn torteras och avrättas i Gaza

En färsk FN-rapport visar att flera av de 390 kroppar som hittats i massgravar vid två sjukhus i Gaza bär spår av tortyr. Vissa offer har också begravts levande.

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

FN:s experter fördömer den fortsatta och systematiska våldsvågen som riktas mot palestinier i Gaza, där de flesta offren varit kvinnor och barn under de senaste sju månaderna. De säger att de  chockade över de detaljer som framkommit från massgravar nyligen upptäckta på Gazaremsan.

Över 390 kroppar har hittats vid Nasser- och Al Shifa-sjukhusen, inklusive kvinnor och barn, varav många visar tecken på tortyr och/eller att de blivit skjutna, samt  fall  som tyder på att  människor begravts levande. Kvinnor, flickor och barn är särskilt utsatta i konflikten. Fram till 29 april 2024 har 34 488 palestinier dödats i Gaza, varav 14 500 barn och 9 500 kvinnor. Ytterligare 77 643 har rapporterats skadade, varav 75 procent  uppskattas vara kvinnor. Över 8 000 personer saknas eller ligger under rasmassorna, och experterna noterar att minst hälften av dem förmodligen är kvinnor och barn. Dessutom har cirka 63 kvinnor, inklusive 37 mödrar, dödats dagligen, och 17 000 palestinska barn tros ha blivit föräldralösa sedan kriget mot Gaza  började.

1,7 miljoner människor är internt fördrivna, och 1,1 miljoner förväntas stå inför katastrofala nivåer av matbrist. Enligt FN-rapporter har även ett antal kvinnor och flickor i Gaza blivit tvångsförflyttade  av den israeliska militären sedan Israels angrepp började. Experterna noterar att Israels styrkor även har förstört Gazas största fertilitetsklinik, som uppges ha förvarat 3 000 embryon.

Behandlingen av gravida och ammande kvinnor fortsätter att vara eländig, med direkt bombardemang av sjukhus och medveten nekad tillgång till vårdinrättningar på grund av israeliska prickskyttar. Detta, tillsammans med bristen på sängar och medicinska resurser, innebär att cirka 50 000 gravida palestinska kvinnor och 20 000 nyfödda barn riskerar att dö. Över 183 kvinnor föder barn varje dag utan smärtlindring, medan hundratals spädbarn har dött på grund av brist på el för att driva kuvöser.

– De fruktansvärda förhållandena har lett till en ökning av missfall med upp till 300 procent. 95 procent av gravida och ammande kvinnor lever i svår matfattigdom, säger experterna i ett uttalande på FN:s hemsida.

Experterna säger att kvinnor som föder barn gör det under hemska omständigheter. Enligt FN:s befolkningsfond (UNFPA) kämpar cirka 155 000 gravida kvinnor och nyblivna mödrar för att överleva och få tillgång till grundläggande hälso- och sjukvård.

De säger att den massiva förstörelsen av bostäder och de osäkra tältförhållandena har drabbat kvinnor och flickor oproportionerligt, inklusive deras personliga säkerhet och integritet.

– Ingenting illustrerar det systematiska våldet som drabbar kvinnor och deras barn bättre än historien om ett spädbarn som räddades från sin mammas livmoder efter att hon dödats i ett israeliskt angrepp i Gazaremsan och som dog några dagar senare i en kuvös den 26 april menar experterna.

FN:s experter är även djupt bekymrade  över fortsatta rapporter om sexuella övergrepp och våld mot kvinnor och flickor, inklusive de som hålls fängslade av israeliska ockupationsstyrkor. Experterna säger att Israels regering kontinuerligt har misslyckats med att genomföra en oberoende, opartisk och effektiv utredning av de rapporterade brotten.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Helgessän: demoniseringen av palestinierna

Svenska medier och politiker underlåter i många fall att beskriva Israels krig mot civilbefolkningen i Gaza som ett brott mot krigets lagar. Eller som ett folkmord. Samtidigt demoniseras de palestinier som firade Hamas attack, trots att de värsta vidrigheterna inte var kända eftermiddagen den 7 oktober. Det skriver Konkrets nyhetsredaktör Jonas Gruvö.

Förtryck och desinformation – pressfriheten minskar globalt

Det senaste året har attacker på pressfriheten genom fängslande av journalister, förtryck av oberoende medier och omfattande spridning av desinformation ökat markant. Det framgår av Reportrar utan gränsers (RSF) pressfrihetsindex för 2024.

SVT hyllar demokratins dödgrävare

Public service verkar allt mer strunta i det krav på saklighet som gäller för sändningstillståndet. Konkrets nyhetsredaktör Jonas Gruvö har sett ett avsnitt av SVT:s Ekonomibyrån och undrar hur bolagets ledning tänker.

FN-rapport: Israel begår folkmord i Gaza

Israel begår folkmord i Gaza. Det slås fast i en FN-rapport som publicerades på tisdagen.
Mer inom