Svenska knölar: Romina – da Queen

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

”Du skall missbruka allt förtroende från dina väljare, i Timbros, PM Nilssons och din statssekreterare Daniel Westléns namn.” Ann Engqvist skriver om hur hennes liv skulle gestaltat sig ifall hon följt klimatminister Romina Pourmokhtaris heliga bud.

Tänk att få vara ”da Queen”. Åtminstone för en kväll när polarna är fulla. Tänk att ha skrivit en självbiografi vid 23 års ålder och fått världen att ta del av hur intressant jag är. Tänk att få 145 000 kr i månaden för att gå på galapremiärer, hänga med oljemiljardärer och leka journalistrugby. En dröm att stilla bedja om.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L), min stora idol, är precis en sådan person som jag velat vara sedan jag föddes. Jag såg dagens ljus ungefär samtidigt som tankesmedjan Timbro bestämde sig för att förstöra allt och tjäna pengar på det samtidigt. I princip hade jag kunnat haka på redan då, men det gjorde jag tyvärr inte. Hela mitt liv hade sett annorlunda ut om grabbarna på Timbro sett potentialen i mig och gett mig hutlösa summor för att jag skulle göra som de sagt att jag skulle. Om jag blivit deras alumn.

Jag hade kunnat förneka alla bekymmer i världen, sluppit dåligt samvete, skuldkänslor, ja känslor på det hela taget. Jag hade inte sörjt min värdighet även om den varit hopplöst förlorad. Jag hade kunnat ljuga vem som helst i ansiktet utan att min näsa växt sig kämpalång och kommit undan med det. Da Queen-Ann hade bara fyrat av ett bländande leende och gjort entré i vackra klänningar var som helst, minglat och blivit älskad av åtminstone några.

Framförallt hade jag velat göra en karriär som hon gjort! Om jag ändå armbågat mig fram i ett parti utan åsikter och ideal, chansat lite på att prata om det som är inne just för stunden – mode, shopping, rasism, hundvalpar eller klilmatkatastrofen. Där, bland jämnåriga, hade jag trampat ner allt motstånd och utsett mig själv till ledare (i demokratins namn naturligtvis).

Då hade jag skrivit in mig på den marknadsliberala tankesmedjans Timbros bibelskola – Stureakademien. Och lärt mig Timbeln ”SAF:s hemliga PM” (alltså inte namngiven efter PM Nilsson, vd, utan ProMemoria). En helig bok och den enda man behöver som trogen marknadsliberal, i den heliga andens namn och i brinnande skogars namn”. I Timbeln finns Timbros 10 budord:

  1. Marknadsliberalismen är Herren och du skall icke andra ideologier hava jämte den.
  2. Du skall missbruka allt förtroende från dina väljare, i Timbros, PM Nilssons och din statssekreterare Daniel Westléns namn. Westlén haver investeringar i bolag som producerar kärnkraft, gruvor, olja, gas och pipelines. Han haver också ett öga för skogsskövling så tillbe honom i tacksamhet varje morgon och kväll tills du blifva med i hans bolagsstyrelser.
  3. Håll vilodag alla dagar utom när du solar och tar en drink med Sultan Al Jaber i Dubai. Medhåll gärna honom när ni tala i förtroende om att han är ägare av oljelandets statliga oljebolag Adnoc. Lofva honom att vara tyst som en mus. Tillsammans med sultanen skall du riva Parisavtalet och bränna detta i Oljans, Gasens och Plastens namn.
  4. Visa endast aktning för dina klasskamraterna från Stureakademien, lobbyister i allmänhet, de som föra skattepengar från vården, skolan och omsorgen till skatteparadis, politiska ledarredaktörer på Svenska Dagbladet, de som äro Sverigedemokrater och nötter med nazistiska rötter, de som hatar sjuka, arbetslösa och människor med annan bakgrund än svensk.
  5. Du skall dräpa Moder Jord med glädje och gamma. Och hugga Greta Thunberg i ryggen.
  6. Du skall ingå äktenskap med Jimmie Åkesson.
  7. Du skall stjäla framtidshoppet från barnen.
  8. Du skall vittna falskt mot din uppväxt, dina vallöften och svenska folket. Framför allt mot de otrogna – klimataktivisterna. Ve dessa, skall du utropa i din bön så att Herren hör!
  9. Du ska hjälpa dig själv och alla andra i Timbro och Svenskt Näringsliv, och hava begär efter alla andras hus, boskap, lön, utbildning, bibliotek, studieförbund, konst, kultur, hav, skog, jord, framtid och natur. Och dränka dem i kemikalier, översvämningar och koldioxid. Du skall låta dem vandra i öknen och lära dem en läxa.
  10. Du skall tycka att du är värd mer än andra och genom bön upprepa en mening som är meningslös tills alla förstår din upphöjdhet. ”Det är JAG som är klimatminister” ” Det är JAG som är klimatminister” ”Det är JAG som är klimatminister”.

I Timbeln finns också några råd till alumnerna:

Ha ingen skam i kroppen!
Känn ingenting när du ökar de fossila utsläppen.
Bry dig inte om andra!
Utnyttja varenda jävel och råna dem tills de tystnar!

Det är denna bok jag borde läst, dessa budskap jag borde tagit till mig, lärt mig, förstått. Då hade mitt liv varit så mycket bättre.

Men de saliga som äro fattiga i anden skola få sin belöning i en himmel de inte tror på och af en Gud som icke finns.

Hell Romina, hell marknadsliberalerna, hell Timbro!

Det är aldrig försent (förutom för mänskligheten) att se min potential, lyssna på min bön att få hänga med ”da Queen” i Dubai eller hos kungen!

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Ann Engqvist
Ann Engqvist
Ann Engqvist är journalist, klimataktivist och illustratör

Miljoner i skattemedel till Natopropaganda

"Men uppdraget från regeringen bör kallas Natopropaganda eftersom det inte i nuläget finns planer att ge exempel på scenarion som till exempel om svenska värnpliktiga riskerar att dö för Erdogans Turkiet", skriver Ann Engqvist.

Folkliga Tobbe

Tomas Tobé har varit EU-parlamentariker för Moderaterna sedan 2019 och är partiets toppkandidat inför Europavalet den 9 juni. 

Popcorn och läppstift ersätter politik

Kristdemokraterna har ingen politik att tala om inför EU-valet. Istället har de interna konflikterna kommit i öppen dager. Om man är intresserad av tre...

Wannabe cool, Jan Emanuel briljerar

Jan Emanuel (före detta...) och Sara Skyttedal (före detta...) har startat ett nytt parti som de kallar ”Folklistan”. Vad de menar med ”folk” är...