Influencer mot rasism och orättvisor

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

”Folk tror att det är en hel redaktion. Jag gör det på min fritid och får inte in någon inkomst alls från det.” Danny Lam står bakom Instagramkontot Tänkvärt, och gör där inlägg om orättvisor och vardagsrasism.

Danny Lam är född och uppvuxen i Helsingborg och flyttade efter studenten upp till Göteborg för IT-studier på Chalmers där han tog sin examen. Vid sidan av sitt fulltidsjobb som UX designer på konsultföretaget Annevo driver han den ideella plattformen Tänkvärt, vilket innebär att föreläsa, ha workshops och skriva inlägg.

Det tar mycket tid från min fritid.

Plattformen Tänkvärt föddes ur en känsla av mellanförskap, som innebär att röra sig utanför etablerade normer av identitet.

Jag har alltid haft en brist på ord och kunskap om vardagsrasism och har varit med om en hel del som yngre. Jag har alltid varit i rum där alla är vita och haft svårt att relatera till det kulturmässiga och utseendemässiga, vilket har lett till en känsla mellanförskap och svårt att känna mig hemma både hos svenskar och vietnameser, för att jag inte har bott i Vietnam.

Det tog lång tid innan jag förstod att det finns olika processer som beskriver de här känslorna, som mellanförskap men också internaliserad rasism.

Det gav mig en idé att skapa en fysisk bok med berättelser om vardagsrasism i ett av världens mest jämställda länder, kanske kan det leda till att några känner sig mindre ensam.

Det kom in hundratals berättelser med upplevelser från jobb, skola och nätet. Inget bokförlag nappade till en början och projektet med boken lades på is, samtidigt drevs idén vidare digitalt. Instagramkontot växte snabbt, speciellt under pandemin, och har idag 190 000 följare.

När det väl fick ett namn och ett varumärke, då började förlagen höra av sig.

Nu finns boken, Vart kommer du ifrån egentligen?, tillgänglig i bokaffärer och på nätet.

Danny Lam driver Instagramkontot själv och bygger inläggen på information från andra etablerade medier. Han gör även egna intervjuer om det är någon som har en berättelse.

Folk tror att det är en hel redaktion. Jag gör det på min fritid och får inte in någon inkomst alls från det.

Han är medveten om att ett ensidigt perspektiv kan vara en svaghet och uppmuntrar därför till kritik och nya perspektiv.

Det är en person som driver det här och det är svårt att få in nya åsikter. Jag har min egen bias, kanske finns andra sätt att se på det här, det är inte svart och vitt. Jag uppmuntrar därför till kritik så jag kan granska mig själv.

Han prioriterar andra saker än att läsa kommentarer och vill göra saker som ger energi och inte tar energi, det är därför ovanligt att se en kommentar av Tänkvärt.

Han lägger stor vikt vid källor och har lyckats nå en bred publik genom sina faktabaserade inlägg saltade med egna reflektioner och erfarenheter.

Jag tror att min styrka är källkritik, vilket ofta andra konton saknar, jag är noga med källor. Många kanske ser någon som skriver om något de har sett, men kan inte redovisa sina källor när man ber om det.

Han berättar att kontot Tänkvärt har lett till en känsla av gemenskap.

Det hjälpte mig under pandemin när alla skyllde på östasiater, blir påverkad av såna kommentarer. Folk kunde säga glåpord på stan. När folk skickar in sina historier blir det en känsla av att jag är inte ensam om det här.

Närmast ser Danny Lam fram emot EU-valet. Han har tillsammans med sin poddkollega Ina Dowland Herrera blivit inbjuden till EU-parlamentet för att föreläsa.

Det är kul att Tänkvärt inte fastnar bara på sociala medier.

Ina Dowland Herrera var en engagerad följare och eftersom de båda bodde i Göteborg undrade hon om de inte skulle ses.

Vi sågs och klickade väldigt bra, så vi startade podden Tänkvärt tillsammans. Många företag vill att vi kommer och föreläser, vi är en kille och en tjej och har bra dynamik med olika perspektiv som rasism och sexism vilket också kan interagera med varandra.

 

Danny Lam
Ålder: 31 år.
Bor: I Göteborg.
Civilstånd: Sambo
Fritid: Träna, klättra, umgås med vänner, spela dataspel, driva Tänkvärt.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

SD:s konton sprider fascistisk propaganda

Skandalen kring Sverigedemokraternas trollfabrik växer. Efter avslöjandena om hur de smutskastar politiska motståndare och även samarbetspartierna i Tidöregeringen framkommer det nu att de även sprider fascistisk propaganda och hyllar terrorism. 

Högerextremism – orsakerna finns inte på internet

Sedan den nya regeringen tillkom har Sverigedemokraterna fått ökat inflytande över svensk politik trots att en granskning före valet visade att över två hundra valkandidater till partiet hade kopplingar till högerextremism och nazism.

Utställning i solidaritet med Palestina på ”Eurovision Street”

SERIER. Rum för serier, på "Eurovision Street" i Malmö har blivit "Rum för frihet" i och med en utställning som knyter an till Eurovision och Gazakriget.  Konkret gjorde ett besök.

”Problematiskt att Israel deltar i Eurovision”

– Jag hade önskat lite att de uteslutits för att skapa lugn och ro i Malmö eller att de hade hoppat av med värdigheten i behåll, säger författaren och judinnan Taliah Pollack, angående Israels medverkan i Eurovision.